Het mooiste in de natuur: het onverwachte

Arjan de Heer / Geen categorie / / 3 Comments / 1 like

Een paar weken terug rees bij mij het idee om een vogel fotografiehut te maken, om het perfecte plaatje of in ieder geval de mooist mogelijke platen te krijgen van de algemene vogels die daar wonen.

Roodborst – Robin – Erithacus rubecula

Stukje bij beetje kreeg het idee een vorm en het voorlopige resultaat is vandaag voor het eerst getest. Een bekrompen hokje, waar je als je gaat liggen half achter het hokje uitkomt, en zonder een slaapbeen of kramp zitten is bijna onmogelijk. Daar moet nog wat aan gedaan worden… Buiten de hut is een klein vijvertje dat zou moeten dienen als badder of drinkplaats, maar daar is nog niks gebeurd. Verder wat mooie stronken en wat planten en mos aangebracht en inmiddels is dit mijn uitzicht.

Uitzicht vanuit de hut

Er moeten nog wat dingen aan gebeuren, maar het begin is een feit!

De vogels storen zich trouwens totaal niet aan het feit dat het nog niet helemaal af is, ze komen gewoon. De eerste twee uur werd ik af en toe vermaakt met een Roodborst, 2 Koolmezen en een Heggenmus. Vrij weinig beweging nog, maar ‘t zit er wel!

Roodborst – Robin – Erithacus rubecula

O ja, een roepende waterral en later ook een roepende IJsvogel waren ook wel grappig. Over de IJsvogel gesproken, hier komt het mooiste nog!!!

Rond half vijf in de middag. Juist had ik mezelf voorgenomen om het over een kwartiertje voor gezien te houden, en ‘k zat wat te rommelen op m’n telefoon. Eigenlijk zat ik me zelfs een beetje te vervelen, de vogels leken allemaal vroeg voor de kippen al op stok te gaan.

Totdat. In m’n ooghoek zag ik iets blauws verschijnen. 15 seconden duurde het voordat ik geloofde dat het klopte dat wat ik dacht dat ik zag ook daadwerkelijk was wat ik zag. Op 5 meter afstand zat er een IJsvogel! Soms verwacht je iets, maar in de natuur verwacht ik nooit iets en dan gebeurt dit! De stronk waar die opzat heb ik een paar dagen terug geplaatst en de eerste vogel die ik erop zie is een IJsvogel… Dat geeft een aardige adrenaline kick zeg! Na die 15 seconden bedacht ik me dat het misschien een goed idee was om ook een paar foto’s te maken. 1 minuut lang heb ik waanzinnig genoten van dit megavette beest. En als dit pas het begin was… Wat komt er allemaal nog meer?!

IJsvogel – Common Kingfisher – Alcedo atthus

Pfff, die voelt zich aardig koningin op dat mooie stronkje…

IJsvogel – Common Kingfisher – Alcedo atthus
IJsvogel – Common Kingfisher – Alcedo atthus

Even een snelle inspectie van de vijver. Ze ziet er niet ontevreden uit!

IJsvogel – Common Kingfisher – Alcedo atthus

Neenee ik ben geen vis, kijk niet zo naar me…

IJsvogel – Common Kingfisher – Alcedo atthus

Aan een paar mensen probeer ik uit te leggen hoe deze ervaring was, en dat dit echt heel bijzonder is. Reacties die je dan krijgt zijn: ‘oh mooi!’ Of: ‘komt die in Nederland voor!?’ wat op zich ook wel vermakelijk is, maar ik ben erachter dat momenten als deze moeilijk met woorden te omschrijven zijn. Gelukkig zijn daar de foto’s nog, die zeggen in dit geval genoeg! Een droom die uitkomt, gewoon echt mooi!

3 Comments

 1. Arie Burggraaf (De Kunst der Toetsen)  —  13 februari 2020 at 03:10

  Hoi Arjan,

  Geweldig mooi, geniet!!

  Hgr,

  opa

  Beantwoorden
 2. Jacolien van de Bruinhorst  —  13 februari 2020 at 14:43

  Echt super mooi die foto’s van de ijsvogel!

  Groetjes Jacolien van de Bruinhorst

  Beantwoorden
 3. Karin  —  13 februari 2020 at 20:06

  En daar ben ik nog een keer…..
  Wat een onwijs gave ervaring Arjan, dit is echt geweldig! Daar kan ik alleen maar van dromen…
  Ben heel benieuwd wat er nog meer voor je hut gaat verschijnen, denk dat ik m maar een keertje moet huren 🙂

  Groet, Karin

  PS je hebt een leuke pen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze content mag niet gekopieerd of vermenigvuldigd worden op welke manier dan ook.
%d bloggers liken dit: