Bakbeest, ofwel Ijsduiker

Arjan de Heer / Natuurfotografie, Photos / / 5 Comments / 10 likes

Een korte blog dan maar, gewoon om even deze vette ervaring te delen.

IJsduiker – Zevenhuizen

Gisteren kwam de toch wel erg leuke melding dat er een IJsduiker gevonden was op de Zevenhuizerplas. De eerste ooit voor gemeente Zuidplas. Op zich alleen daarom al leuk genoeg om er heen te rijden, maar dan moet je wel de gelegenheid vinden…

Vandaag was er nog een klein uurtje over, en gelukkig besloten we om deze tijd bij de Zevenhuizerplas te besteden. Daar aangekomen was het niet heel moeilijk de vogel te vinden. Wat een bakbeest zeg. Daar kan je bijna niet omheen kijken.
Deze soort broedt onder andere in IJsland en Groenland, en vermoedelijk komt deze jonge vogel daar vandaan. Eenmaal zagen we deze goede onderwaterzwemmer een vis verorberen, als in hapslikweg, of mogelijk zelfs nog sneller. Dat woordje onderwaterzwemmer krijgt hij van mij niet voor niks. Soms was hij minutenlang onder water, hij liever dan ik zullen we maar zeggen, en al helemaal met deze temperatuur. Gelukkig mocht ik op de kant toekijken, en met het steeds mooier wordende licht hebben we nog wat plaatjes kunnen maken waar ik blij mee ben.

De woorden: “I love it when a plan comes together” werden nog uitgesproken, en dat werd beaamd. Het licht, de vogel, de timing, alles was perfect. Soms mag het meezitten!

Leuke afsluiter van de dag op deze manier, en jahoor, ik was weer helemaal gelukkig met een vogeltje:-)

Samen genietend van het laatste licht

Pff, zie je wel, ik kan prima korte verhaaltjes vertellen:-)

Tot de volgende weer, goed weekend!

5 Comments

 1. picpholio  —  8 november 2020 at 07:39

  Niet alleen schrijf je goede verhalen je plaatst er ook nog prachtige foto’s bij. Wat een aparte vogel… vooral de grote bek valt me hier op. Denk niet al ik hem zelf al ooit zag, maar dat zal wel met zijn geringere bezoeken aan onze contreien te maken hebben.

  Beantwoorden
  • Arjan de Heer  —  9 november 2020 at 07:29

   Dank voor je leuker reactie, daar wordt ik blij van! 🤗✌🏼

   Beantwoorden
 2. M.D Gonzalez  —  8 november 2020 at 22:29

  Wat een superwaarneming, gaaf !!!

  Beantwoorden
 3. Renata  —  10 november 2020 at 14:14

  Wat een leuk verhaal bij super mooie foto’s! Ik begrijp heel goed dat je hier blij van wordt.
  De zevenhuizerplas is zo groot dat ik niet zou weten waar ik zou moeten zoeken, maar volgens mij is hij er niet meer.

  Beantwoorden
  • Arjan de Heer  —  10 november 2020 at 14:22

   Dankjewel!
   Helaas is de vogel overleden inderdaad, hij is naar vogelklas Karel gebracht in de hoop dat ze hem daar op konden lappen, maar nog dezelfde dag overleed deze vogel. Jammer, naar de oorzaak wordt onderzoek gedaan.
   Los daarvan, wel of geen IJsduiker, die omgeving is erg leuk om rond te lopen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze content mag niet gekopieerd of vermenigvuldigd worden op welke manier dan ook.
%d bloggers liken dit: