Henk met Kralen

Arjan de Heer / Blog, Natuurfotografie / / 5 Comments / 16 likes

Het hart van iedere natuurliefhebber maakt een sprongetje als hij, of zij, de eerste Grutto van het jaar weer hoort. Het is een van de eerste vogels die komt melden dat het voorjaar in aantocht is. Hier in Waddinxveen is het elk jaar zo rond half februari raak, en zie ik bij ‘t Weegje, of de Voorofsche polder de eerste Grutto’s. Hier verzamelen ze zich, en na enkele weken zijn ze bijna allemaal weer vertrokken richting hun broedgebieden.

Een paar dagen terug kwam ik bij de Surfplas in Reeuwijk een groepje Grutto’s tegen, lekker dichtbij, met een bevroren grond en potdichte mist als extraatje. Dat leverde een leuke sfeer op.

Met de Grutto in het algemeen gaat het niet goed. De aantallen vliegen achteruit. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar het gedrag van de vogels, om zo de soort gerichter te kunnen beschermen. Een manier om zo’n onderzoek te doen is door de vogels te ringen. In een groepje grutto’s die ik laatst zag zat een geringde vogel, de vogel op de onderstaande onscherpe foto heb ik gemeld, en ik kreeg de geschiedenis van dit individu toe gestuurd.

Henk met kralen

De enige naam die ik op het toegestuurde document kon vinden was B2RBRR. Dat vond ik niet lekker klinken, ik vermoed dat ze het BSN-nummer verwisselt hebben met zijn roepnaam. Er stond verder geen roepnaam in het verslag, dus heb ik er eentje bedacht. We noemen hem Henk. Henk is op 7 Juni 2017 in de buurt van Stavoren geboren, en is dus bijna 4 jaar oud. Veel verdere informatie is er nog niet, maar in mijn rapportage schreef ik: ‘Henk lijkt kerngezond, eet goed, en vliegt ook nog prima.’ Dat boeide helemaal niemand, en ik kreeg commentaar dat die informatie niet relevant is. Ik was geschokt. Vogels zijn blijkbaar gewoon een nummertje, individuele aandacht is er nauwelijks meer. Vandaar dat ik deze informatie hier nog even meld, wellicht vind een van jullie het wel interessant. Henk heeft ook al meer plekken in zijn korte leven gezien dan ik in mijn 18 jaar. Hij is sinds de dag dat hij een ring aangeboden kreeg (iets wat ik ook nog nooit heb meegemaakt) 8x bewust gezien (3x in Portugal, 1x in Spanje bij Sevilla en 4x in ons land)

Los van alle rarigheden betreft nummertjes, namen en individuele aandacht: Onderzoeken als deze zijn goud waard voor het behoud van onze nationale vogel. Als je dus zo’n Grutto met ringen om zijn poot tegenkomt, maak een foto en meld de waarneming op Birdring.nl je helpt de onderzoekers hiermee, en indirect draag je bij aan de bescherming van deze soort!

Het was een fijne ontmoeting.

Aan het einde van de middag was het licht mooier aan de andere kant van de Surfplas in Reeuwijk. Daar verblijft al een aantal dagen een Kuifduiker, die nog nooit gehoord heeft van het woord ‘schuw’. Dat is wat tijd waard, ik hou van deze rood-ogende of rood-ogige of hoe-je-het-ook-zegt fuut

Al eerder schreef ik een blog over een Kuifduiker in zomerkleed

Deze vogel is nog in Winterkleed, over iets meer dan een maand zal onderstaande vogel er uit zien als op de foto’s in die blog.

Ik vind het leuk om te zien hoe de weersomstandigheden kunnen zorgen voor een totaal andere kleur water. Beide foto’s zijn op dezelfde plek genomen, maar zijn toch totaal verschillend. De wind was dit keer de oorzaak van het verschil. Ik vind het fascinerend. Wat jullie er van vinden hoor ik graag!

Vond je dit nou weer een goed verhaal, en wil je er meer horen, abonneer je dan door op de onderstaande knop te klikken. Vond je dit nou een enorm slecht verhaal, en wil je toch meer horen, dan kan je ook op de onderstaande knop klikken.

Tot de volgende weer!

O ja, binnenkort zijn er weer nieuwe kaarten beschikbaar, waaronder een paar Grutto’s. Hou het in de gaten!

5 Comments

 1. Renata  —  12 maart 2021 at 15:19

  Super leuk verhaal weer met heerlijk veel humor! Ik hoop Henk ook nog eens tegen het lijf te lopen of is het vliegen😉

  Beantwoorden
 2. picpholio  —  12 maart 2021 at 16:56

  Prachtige foto’s Arjan, dat hoeft geen betoog. Wel ik heb wel het persoonlijke verhaal van Henk met interesse gelezen. Geweldig toch dat hij afstanden aflegt die anders door KLM worden gevlogen 🙂
  Ook nog bedankt voor de informatie over de ring en het meldpunt, het staat genoteerd, je weet maar nooit. Alvast nog een fijn weekend gewenst en nog veel fotoplezier.

  Beantwoorden
 3. Yvonne  —  12 maart 2021 at 18:21

  Mooie foto’s en wat een leuk, informatief blog. Dank

  Beantwoorden
 4. Judith  —  13 maart 2021 at 08:55

  Ben blij dat het goed gaat met Henk. Ik lees je verhalen met plezier.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze content mag niet gekopieerd of vermenigvuldigd worden op welke manier dan ook.
%d bloggers liken dit: