Winterse futen

Arjan de Heer / Blog, Natuurfotografie / / 3 Comments / 18 likes

Daar waar de vorige blog optimistisch begon over het komende voorjaar moesten we afgelopen week nog even een stapje terug doen. Winters weer was aan de orde van de dag. Wat is het beste weer voor een fotograaf? Geen idee, maar afgelopen week waren het de sneeuwbuien!

In Zevenhuizen zit al een aantal dagen een tweetal Kuifduikers. De een nog in winterkleed, de ander in bijna-zomerkleed. Nee, geen grappen over mannetjes of vrouwtjes dit keer, in dit geval zijn de vogels zoals de mensheid het noemen wil ‘gender-neutraal’ gekleed. Hoe ik dat uitleg aan de voorbijgangers is: Het verschil tussen man en vrouw is niet te zien in dit geval.

In die termen snappen ze het ook nog.

Kuifduiker in bijna-zomerkleed

Sneeuw, hagel, wind en kou. Samen lijken dat niet echt de omstandigheden waarop je lekker buiten kan genieten, maar de afgelopen week bewees het tegendeel.

De plek waar ik mijn tijd doorbracht was rijk aan diversiteit in fotokansen. De ene kant van het water lag in de luwte van een gebouw, waardoor er ondanks windkracht 4 en hoger, nog steeds spiegelglad water was, daar waar honderd meter verderop de golven voor een binnenmeer best groot waren. Dit geeft weer een heel ander effect. Ruimte voor een diverse serie dus!

Kuifduikers in een stevige sneeuwbui
Kuifduiker in winterkleed

Was het niet koud? Eigenlijk best wel, en er zijn weer genoeg keren geweest waarop ik me afvroeg waarom ik niet gewoon binnen zat bij de kachel. Als ik dan de resultaten zie, weet ik waarom.

Ik was deze keren in het voordeel, dat er chauffeurs waren die me wel wilde brengen en halen. Met name de eerste keer was dat erg fijn, ik was flink koud geworden, en mijn handen deden het niet helemaal meer. Ik was vies geworden, doordat ik graag zo laag mogelijk op de grond lig voor het mooiste standpunt voor de foto’s, en ik mocht zo de auto ‘zeker niet in’. Als ik mijn jas en regenbroek uit deed mocht ik wel mee. Geen probleem, doen we! In mijn enthousiasme, of mijn gebrek aan controle over mijn koude handen stond ik enkele seconden later in mijn onderbroek. Ik neem maar voor lief dat de chauffeur mij uitlachte, en ik was blij dat de meeste mensen met dit weer binnen zitten, er zijn er maar weinigen die er van hebben kunnen genieten. Ik denk dat dat in hun voordeel is. Nog meer rare praatjes?

Misschien wel de mooiste foto van de serie ontstond ook tijdens een flinke sneeuwbui. Weer of geen weer, de futen baltsen er lustig op los.

Baltsende futen in de sneeuw

Dat was hem weer voor deze keer!

Niks meer missen van deze blog? Klik op onderstaande knop en krijg een mail bij elk nieuw blogbericht!

3 Comments

 1. Judith  —  9 april 2021 at 18:13

  prachtige foto’s heb je weer gemaakt.
  Judith

  Beantwoorden
 2. Soraya  —  9 april 2021 at 21:19

  Prachtige foto’s ! & je blog is geweldig👌

  Beantwoorden
 3. picpholio  —  10 april 2021 at 11:55

  Als fotograaf moet je zeker over een goede portie sportiviteit beschikken en je niet laten afschrikken door de weersomstandigheden. In dit geval was de sneeuw een zeer goede keuze en leverde het prachtige beelden op. De voldoening nadien is dan eens zo groot.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze content mag niet gekopieerd of vermenigvuldigd worden op welke manier dan ook.
%d bloggers liken dit: