Koningsdag is inmiddels al even geweest, en ik moet eerlijk bekennen: ik heb er niet zoveel aandacht aan geschonken.
Waar ik wel aandacht aan heb geschonken zijn deze prachtige beeldschone vlindertjes, met toevallig ook het nodige oranje. Ze heten dan ook oranjetipje.
Een toepasselijke naam, voor de mannetjes tenminste. De vrouwtjes zijn wat meer bescheiden, en hebben geen oranje op hun feestpak zitten.
Het oranjetipje is een van de eerste dagvlinders die het voorjaar inluidt, in normale jaren tenminste, dit jaar wil het voorjaar nog niet echt komen. Gelukkig de oranjetipjes wel, en ik heb me weer aardig vermaakt. Vroege ochtenden en late avonden zijn de beste periode om ze te fotograferen. Het zoeken is dan wel een hele kunst, want ze zitten ontzettend stil wachtend op de morgen met hopelijk een warm zonnetje, waarna ze zich weer kunnen opwarmen, om de dag vervolgens fladderend door te brengen.
Het liefst zie ik die koude ochtenden, met al die miljoenen waterdruppeltjes op alles wat buiten staat. 1 keer is het bij mij gebeurd dat alles nat was, het maakt een vlinder misschien zelfs nog mooier! En je raad het al, aan het einde van de ochtend was alles opgedroogd, behalve mijn broek. Waar was die regenbroek nou?..
Een aantal ochtenden en avonden zoeken leverde naast wat rare blikken van langslopende mensen een totaal van 25 vlinders op, 11 oranjetipjes, en 14 klein geaderde witjes. Geen slechte score!
Met warm weer zijn ze wat beter te vinden en dus ook wat makkelijker te tellen. De telling kwam op de beste dag op een totaal van 12 oranjetipjes en veel te veel witjes.
Het Gouwebos is maar een rare plek. Je moet weten dat alle vlinders een waardplant hebben. Dat zijn de planten waar ze hun eieren op leggen en waar ze dus vaak te vinden zijn. Bij oranjetipjes zijn pinksterbloem en look-zonder-look de waardplanten.
Beide plantensoorten staan in het Gouwebos, maar de oranjetipjes lijken er niet van te weten. Vorig jaar had ik precies 0 vlinders op pinksterbloem, dit jaar 2. De rest van de vlinders zaten voornamelijk op fluitenkruid. Ach, ieder zijn voorkeur, al gaat mijn voorkeur uit naar een oranjetipje op pinksterbloem. Een prachtcombinatie!
Wel weer vreemd is dat Klein geaderde witjes wel volop op pinksterbloem te vinden waren. Het is een vreemd verhaal. Al misstaat deze combinatie ook zeker niet!
Twee dezelfde vlinders, op hetzelfde blaadje, maar toch twee volledig verschillende foto’s. Welke is dan het mooist?
Ik kwam er niet helemaal uit, en heb daarom maar besloten dat ze allebei een plekje krijgen op deze pagina, waarom ook niet?!
Het was al weer even geleden dat er een blog uit ging, en van verschillende kanten kwam de vraag wanneer er weer een nieuwe kwam! Super leuk om te horen, ik merk in de statistieken dat de blog groeit en groeit, dank daarvoor!
Een blog schrijven is voor mij geen verplicht nummertje, als ik foto’s en zin heb schrijf ik wat, en als ik geen foto’s of geen zin heb schrijf ik niks. Veel ingewikkelder ga ik het niet maken, zodra er een blog is ziet u hem verschijnen.
Check ook met regelmaat uw spambox, het wil weleens gebeuren dat de blog daarin verdwijnt. Als u deze mail dan markeert als ‘geen spam’ komt hij de volgende keren gewoon in uw inbox.
Dat was ‘m weer! Vaker deze blog lezen? Op onderstaande knop kunt u zich abonneren, u krijgt dan bij iedere nieuwe blog een melding in uw mailbox!
Tot de volgende weer!
7 Comments
Super mooie foto’s Ar, heel strak!
Werkelijk schitterende foto’s, fantastische kleuren en details!
Prachtige foto’s! & weer een heerlijke blog om te lezen.
Schitterend, deze foto’s en bedankt voor het verhaal dat je er bij schreef…. het werkt heel aanstekelijk om ook eens op jacht te gaan.
Zeker doen! Bedankt voor uw reactie!
I love reading the blog! And also I love the way you put the words together to give it a nice meaning even with a bit of a literature touch and humour!
Thanks a lot, I appreciate your kind words!
Regards,
Arjan