Schattig, Klein en kwetsbaar

Arjan de Heer / Geen categorie / / 2 Comments / 21 likes

Een van de mooiste dingen in de natuur en in de vogelwereld vind ik toch wel het jonge leven. Elk jaar opnieuw worden er velen jonge dieren en vogels geboren, die door trouwe, hardwerkende ouders grootgebracht worden, met alle gevaren die daarbij komen kijken.

Kleine plevier

Dit jaar, maar ook vorig jaar heb ik een aantal steltlopers mogen volgen in het broeden en grootbrengen van hun jongen. Schattig, klein en kwetsbaar. Het levert mooie momenten op, maar ook wat momenten waarop de realiteit voor de opgroeiende vogels eventjes langskomt.

Zo was ik rustig aan het kijken naar 3 rondrennende jonge tureluurs, toen een zwarte kraai zijn middageten kwam halen. Toen liepen er nog maar 2 jonge tureluurs. Het hoort erbij, het is de natuur, maar wat dat betreft ben ik blij dat ik geen vogel ben. Levensgevaarlijk.

De titel: ‘leukste broedsoort in het gebiedje’ gaat al twee jaar op rij naar de twee paartjes bontbekplevier, die gewoon in het binnenland, op een bouwterreintje hun jongen groot brengen. Bij mijn weten zijn er in die twee jaar 7 jongen vliegvlug geworden.

Bontbekplevier
Even schudden – bontbekplevier
Jonge bontbekplevier met een volwassen ouder

Verdere soorten steltlopers die er broeden zijn kleine plevier, kluut, scholekster, kievit en tureluur. Er is dus altijd wel wat te beleven, al zijn sommige soorten erg schuw, ook met veel geduld. De mooiste foto’s heb ik er voor jullie uitgepikt.

Jonge kluut
Vliegvlug jong van een kluut
Kluut
Jonge kluut

Ze hebben het aardig voor elkaar wat betreft de grond waar ze vertoeven, vorige week is er weer 500m2 opgeleverd aan een projectontwikkelaar, voor zo’n 1 miljoen euro, ik snap wel waarom dat zo duur is, wie wil nu niet wonen bovenop de plek waar een bontbekplevier gebroed heeft! Die vogels gebruiken het overigens gewoon gratis, mensen maken zo’n stukkie grond veel te duur.

Het is een prachtplek, al ben ik bang dat er over een paar jaar weinig over is van deze zandbak. We gaan het zien, tegen die tijd hebben de vogels vast weer een ander plekje gevonden!

Bontbekplevier op de uitkijk
Een soort die ook altijd wel te vinden is op het terrein – witte kwikstaart
Kleine plevier

Dat was mijn aandeel deze week weer, het weer was vandaag prima om even wat foto’s uit te zoeken zonder spontaan een zonnesteek te krijgen.

Ik wens alle lezers een fijn weekend toe, en spreek jullie snel weer!

Gratis lid worden en geen blogs meer missen? Klik op onderstaande knop om je te abonneren.

Bontbekplevier

2 Comments

 1. picpholio  —  19 juni 2021 at 13:16

  Weer een pracht van een reeks Arjan en natuurlijk is die jonge bontplekplevier de meest hartveroverende šŸ™‚

  Beantwoorden
 2. Karin Bijpost  —  21 juni 2021 at 08:53

  Ik heb effe een inhaalslag gemaakt, wat heerlijk om te lezen allemaal en wat maak je toch prachtige foto’s Arjan, echt super!

  Groet, Karin

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze content mag niet gekopieerd of vermenigvuldigd worden op welke manier dan ook.
%d bloggers liken dit: